Blomma
Rostat bröd, creme bonjour, rödlök, gurka, tomat, machesallad och kallrökt lax.
Gött som körv! - Å' görv som är så gött
Du är vad du äter.
Nu är jag upprörd igen. Det är mycket sånt nu men så får det vara.
Sitter och fikar med en person X.
X har köpt pepparkakor på affären, Eldorado, 9:95kr burken.
Vi dricker kaffe/te och äter pepparkakorna.
X läser på locket och konstaterar att hållbarheten är extremt lång och att innehållsförteckningen är nästan lika lång.
Det börjar muttras om E-nummer och dåliga grejer. X är nästan arg på pepparkakorna.
Här i gror min upprördhet.
Jag tycker inte att kan man förvänta sig så mycket av en storburk pepparkakor för tio kronor.
Dessutom så tycker jag nog att om man vill ha förändring så får man låta bli att köpa det man inte vill ha.
För så länge det säljs och inte är direkt dödligt kommer det finnas kvar.
Börjar man istället köpa ekologiska och vänliga pepparkakor kanske de andra inser att det är så det ska vara och hänger med.
Nu är jag upprörd igen. Det är mycket sånt nu men så får det vara.
Sitter och fikar med en person X.
X har köpt pepparkakor på affären här nedanför, Eldorado, 9:95kr burken.
Vi dricker kaffe/te och äter pepparkakorna.
X läser på locket och konstaterar att hållbarheten är extremt lång och att innehållsförteckningen är nästan lika lång.
Det börjar muttras om E-nummer och dåliga grejer. X är nästan arg på pepparkakorna.
Här i gror min upprördhet.
Jag tycker inte att kan man förvänta sig så mycket av en storburk pepparkakor för tio kronor.
Dessutom så tycker jag nog att om man vill ha förändring så får man låta bli att köpa det man inte vill ha.
För så länge det säljs och inte är direkt dödligt kommer det finnas kvar.
Börjar man istället köpa ekologiska och vänliga pepparkakor kanske de andra inser att det är så det ska vara och hänger med.
Det är blott min ringa åsikt..
Dagens rätt
Pannbiff med lök
Brödbak
Åh, det är lätt att glömma hur mycket man tycker om saker och ting.
Som att baka till exempel. Näst intill meditativt.
Igårkväll/imorse gjorde jag dessa, solrosbullar. Inte riktigt som det står men nära nog.
Inspirerade av Martin paindemartin Johanssons recept:
Välkommen in...
... i mitt nya skafferi.
Tack Mamma ♥
Omelett
Ja... Så att ingen kan skylla på att man inte vet hur man gör..
Kycklingsoppa
Åh! Jag älskar soppa! Älskar. Ömsesidig passion.
För om jag lagar med kärlek blir det gott och jag får äta med kärlek.
Idag blev det en underbar kycklingsoppa.
Bilden kanske inte är vacker men sen så är kärleken ändå blind.
Så här gjorde jag:
1. Plocka fram en påse buljong ur frysen
2. Värm tillsammans med lagom mängd vatten i en kastrull.
3. Finstrimla en bit (ca 1,5cm) färsk ingefära
4. Skiva en salladslök
5. Skiva fyra vitlöksklyftor fint
6. Tippa i löken och ingefäran soppan.
7. Hiva i chili och smaka av
8. Tillsätt lite färdiglagad kyckling
9. Lägg i nudlar. Har man lite färsk koriander hemma skulle det nog göra sig bra här.
10. Ät
Tenta-p
Från frysen: En påse köttfärssås och en påse tomatsås.
Värm tillsammans med vatten i en kastrull till en tunn soppa.
Från skafferiet: Risoni
Koka tills dess att risonin är klar. Smaka av.
Servera och ät!
Sen är det bara att fortsätta med räkneuppgifterna
Till M
Då M frågade efter receptet från frullen kommer det här.
Svartvinbärs- och vaniljlkräm
2-3dl frysta, svarta vinbär
Vatten
1tsk vaniljsocker
ev, strösocker
ca2tsk potatismjöl, utrört i lite vatten
Koka upp vinbär, vaniljsocker och vatten. Mosa bären lätt. Smaka om det behövs mer vatten (för starkt) eller eventuellt socker (för surt). När smaken är bra och det bubblat en stund, rör i potatismjöl så att krämen blir lagom krämig ;)
Rörande
Så här i tentatider är det snabbt, gott och enkelt som gäller.
Idag blev det pasta med avocadoröra.
Pasta
En halv avocado, tärna den i skalet så är det bara att vända den ut och in och pilla av dem sedan
.
Strimla lite salladslök i en skål
I med avocadon och en halv, tärnad tomat
Skvätt över lite vinäger och lite olivolja.
Sleva och ät =)
Pasta i säsong
Något som finns väldigt bra och billigt just nu är vitkål. Därför blev det just vitkålspasta till lunch idag.
Enkelt, gott och billigt.
Vitkålspasta
Vi behöver:
-Kalkonbacon
-Vitkål
-Vitlök
-Fullkornsspagetti
-Riven ost
Kalkonbacon. En och en halv skiva räcker gott och väl till en portion
Börja med pastan, under tiden vattnet kokar upp och pastan kokas hinner resten bli färdigt.
Skär baconet i bitar
Stek i pannan
Finstrimla kålen
Tillsätt kålen i pannan och låt kålen tillagas. Riv i vitlök. (Jag tog två klyftor till mig)
Blir det torrt i pannan, så att det bränns vid, tillsätt lite vatten.
Vänd ner den färdigkokta pastan och lite riven ost. Ju starkare ost man har desto mindre behöver man.
Smaka av och hugg in.
Nigella
Färskost
Ett litet enkelt recept på en ost som passar bra till brödet. Är inte helt nöjd med receptet än men det är OK, som det är än så länge.
1l filmjölk
2dl Crème Fraiche
Färska örter, efter tycke och smak
Värm filmjölken långsamt tills den ystar sig (vid ca 40°C)
Rör i crème fraiche och häll över i silduk. Låt rinna av i minst 5 timmar.
Blanda ostmassan med hackade örter och rulla osten i örter.
Bröd
Ett gott, saftigt bröd som är snabbakat. Gör sig bäst nygräddat.
Grovt bröd ugn 175°C
8dl Rågsikt
2dl Rågkross
1dl Havrekli
1dl Linfrö
0.5tsk Salt
1msk Bikarbonat
0.5dl Mörk sirap
5dl Mild yoghurt
ev. 1dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna, rör i sirap och yoghurt. Blanda till en kladdig deg. Om degen känns torr, tillsätt mjölk.
Klicka ner degen i en smord, avlång form, 1.5liter.
Grädda i en timma.
Låt stå i formen i ca 10min och stjälp sedan upp brödet.
Låt svalna något och ät.
Tomatpaj
En fantastiskt god paj, som till och med pajhatare kan tolerera
Tomatpaj ugn 225°C
Pajskal:
0,5dl havregryn
3dl vetemjöl
125g smör
2msk crème fraiche
Fyllning:
1dl pastasås arrabatia
1dl hackade, soltorkade tomater
3 ägg
2dl lätt crème fraiche med tomat- och basilikasmak
3dl riven mozzarella
Dekoration:
100g lufttorkad skinka
Körsbärstomater
Färsk basilika
1.Kör havregryn, mjöl och smör i matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt crème fraiche och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i ca 30min
3. Nagga pajskalet och förgrädda, med aluminiumfolie på kanterna så att de inte bränns vid, i ca 10min i mitten av ugnen.
4. Vispa ihop pastasås, soltorkade tomater, ägg och crème fraiche i en skål. Häll blandningen i pajskalet.
5. Fördela osten jämt över pajen och tryck ner den i fyllningen.
6. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25min minuter.
7. Dekorera.
8. Servera.
9. Ät.
Novisen vid spisen
Tomatsås/-soppa
Det här ett lite-på-ett-ungefär-recept på en grund till tomatsoppa/-sås som görs i ugnen.
Perfekt att ha i frysen och inte alls så krävande att göra.
Det som krävs är väl egentligen att man har en ugn, ugnsform, mixer, tomater, vitlök och eventuellt några andra grönsaker som man tycker passar bra. Idag gjorde jag så här:
Tomatsoppa, 4 port ugn 200°C
6 kvisttomater
3-6 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 gula lökar
salt
timjan
basilika
Tomat och fruktkniv
Skär bort stockarna på tomaterna, skala vitlöksklyftorna och mosa dem lätt med sidan av kniven.
Stick ner en vitklöksbit i varje tomat
Ställ tomaterna med den urgröpta sidan nedåt i en ugnsfast form
Dela och kärnaur paprikan, lägg den i formen med tomatkompisarna.
Skala och halvera löken innan de också dyker ner i formen.
Låt grönsakerna rosta i ugnen i 30-45minuter, lite beroende på ugn.
Dra bort det skal som ev. börjat lossna på tomaterna och paprikan.
Häll över i en matberedare/mixer.
Mixa till önskad textur.
Smaka av med salt och önskade färska örter (kanske även lite grädde eller creme fraiche, för den som gillar det?).
Ska såsen frysas in kan man vänta med örterna tills serveringstillfället.
Använd som den är eller som bas i andra rätter.
Smaklig måltid.
Inspiration
Jag har hittat en ny favorit bland programserierna på svtplay.
Från trädgård till tallrik heter den och går att hitta här.
Så, nu är det bara att drömma sig iväg till våren då det är dags att planera köksträdgård igen. =)
Politik och peppar
Det är egentligen meningen att jag ska sova nu.
För jag är trött, det är inget snack om saken.
Det var bara det att när jag skulle gå att lägga mig så var det politik på TV och jag blev så upprörd att jag inte för allt i världen kunde somna.
Vad göra?
Jag tog till det som, sorgligt nog, lugnar mig i de flesta lägen — Mat-TV.
Så, efter en halvtimme av Niklas Mat kan jag nu andas igen.
Jag kan också, aningen tacksamt, konstatera att det är "inne" att inte peppra.
Jag är inte speciellt förtjust i peppar, framför allt så är jag livrädd för vitpeppar, så det passar ju mig perfekt.
Godnatt och peppra lugnt!
Tips
Gräddglass, lingonsylt och digestivekex. Syndigt gott