Tomatsås/-soppa

Det här ett lite-på-ett-ungefär-recept på en grund till tomatsoppa/-sås som görs i ugnen.
Perfekt att ha i frysen och inte alls så krävande att göra.
Det som krävs är väl egentligen att man har en ugn, ugnsform, mixer, tomater, vitlök och eventuellt några andra grönsaker som man tycker passar bra. Idag gjorde jag så här:
Tomatsoppa, 4 port      ugn 200°C
6 kvisttomater
3-6 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 gula lökar
salt
timjan
basilika
Tomat och fruktkniv
Skär bort stockarna på tomaterna, skala vitlöksklyftorna och mosa dem lätt med sidan av kniven.
Stick ner en vitklöksbit i varje tomat
Ställ tomaterna med den urgröpta sidan nedåt i en ugnsfast form
Dela och kärnaur paprikan, lägg den i formen med tomatkompisarna.
Skala och halvera löken innan de också dyker ner i formen.
Låt grönsakerna rosta i ugnen i 30-45minuter, lite beroende på ugn.
Dra bort det skal som ev. börjat lossna på tomaterna och paprikan.
Häll över i en matberedare/mixer.
Mixa till önskad textur.
Smaka av med salt och önskade färska örter (kanske även lite grädde eller creme fraiche, för den som gillar det?).
Ska såsen frysas in kan man vänta med örterna tills serveringstillfället.
Använd som den är eller som bas i andra rätter.
Smaklig måltid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0