Dina färger var blå


Butterkaka



När fröken Eriksson var här bakade vi även lite butterkaka. För det tycker jag är himlans gott och något som alla borde lära sig att göra hemma.





Butterkaka             ugn 225-250°C

75g smör, smält
2dl mjölk
25g jäst (för söta degar)
¼tsk salt
½tsk kardemumma
½dl strösocker
1 ägg
ca 8dl vetemjöl

fyllning:
smör
socker
kanel
vaniljkräm

pensling:
1 ägg, lätt uppvispat

baka i en springform, klädd med bakplåtspapper.

Gör så här:

Blanda mjölken med det smälta smöret, värm(/kyl?) till 37°C
Rör ut jästen med lite av degvätskan så att den löser sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen.
Rör ner salt, socker, kardemumma och ägg.
Arbeta in drygt hälften av mjölet och låt jäsa i 40min.
Arbeta in resten av mjölet, tills degen blir smidig, och stjälp över den på ett bakbord.
Kavla ut till en rektangel.
Bred på smör och strö över kanel och socker. Lägg ut två ränder med vaniljkräm.
Rulla och skär i 4-5cm stora "bullar"
Ställ bullarna på jämnt avstånd från varandra i formen och jäsa till dubbel storlek.
Pensla med ägget.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. (Vår blev klar efter 20min så håll lite koll)
Låt kallna och avnjut sedan kaffe tillsammans med nära och kära.


Marmelad

Under veckan som gått har jag haft finbesök från Ludvika.
Det har bakat och lagats mat och jag fick fina betyg.

Fem poäng av fem möjliga. Det ni!


Något av det som lagades var kiwimarmelad. MA, var skeptisk men jag tror jag lyckades vinna över henne på min sida till slut.



Kiwimarmelad

1del kiwi, skuren i småbitar 
1del syltsocker

Exempelvis 200g kiwi och 200g syltsocker. Det blev lagom till en marmeladbruk.

1. Koka upp långsamt på låg värme.
2. Låt koka i ca 5 min
3. Skumma av
4. Häll upp på varma burkar. Skruva på locket och låt kallna.

Ät på goda (hemgjorda?) skorpor, Mariekex eller kanske rostat bröd med en stor kopp te.

Underbara prickar



Se vilka tjusiga bestick jag hittade!


Kyckling

Idag har varit en riktigt trög dag. Jag har verkligen inte orkat någonting, så när det skulle lagas middag fick det lov att bli något lätt. Mozzarellafylld kycklingfilé med spenatsås bidde' hä'.






 Gör så här:



 
Kycklingfilé. Gör en ficka. (Sätt på ugnen 200°C)



Öppna kycklingfilén och lägg i mozzarella, basilika och pesto.



Vik ihop



Linda in i lufttorkad skinka



Stek på bägge sidor så att den får fin färg.
Lägg över i ugnsfast form och stoppa in i ugnen i 15-20 min.



Fräs lök och vitlök i stekpannan



I med hackad spenat


Matlagningsgrädda och smaka av med lite salt. Klart!


Lycka till! ♥




Lördagsköttbullar

Okej, jag inser att det är lite farligt att ge sig på det här med köttbullar. Alla har ett eget, eller "mammas-recept", recept som är bäst och att jag som sällan äter kött skulle ha ett bra recept verkar lite ju befängt men jag gillart!

Så här görs köttbullar i Cissis kök:



200-ish gram köttfärs



1 ägg



En skvätt grädde (en och en halv till två matskedar kanske)





En, pytteliten, gul lök. Riven.



Krydda! Idag hade jag salt, svartpeppar och lite kryddnejlika men i vanliga fall brukar jag ha olika örter. För det tycker jag är fint.



Rulla men gör dem inte för runda, det är trist. Stora köttbullar är goda köttbullar!



Stek på tre sidor, då blir de fina =)



Servera med stuvade makaroner gjorda på tjockismjölk OCH grädde kryddade med lite muskotnöt.




Lycka till! ♥


Musik att rulla köttbullar till

Baka, baka, liten kaka

Idag har jag bakat en kardemummakaka. Mest som tidsfördriv men också för att det är en av de tre mjuka kakor som jag tycker om (pepparkaka, saffranskaka och kardemummakaka) kanske är den bäst av alla.


Kardemummakaka (Liten, 1liters form)        ung 175°C

100g smör
1 ägg
1,5 dl socker
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
0.5tsk kardemummakärnor, stötta
1.5dl filmjölk (gräddfil, naturell yoghurt eller vanlig mjölk funkar också)
Pärlsocker



-Smöra och bröa en liten form.
-Smält smöret.


-Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.




-Vispa ägg och socker, ordentligt, inget fusk! Kör du inte med elvisp får du vispa länge.







-Vänd ner de torra ingredienserna, filen och smöret.


-Häll över smeten i formen, strö över pärlsocker och skjuts in i ugnen. En halvtimma, ungefär.


Gött som körv! - Och körv som är så gött...

The place to be


Om du på något sätt tycker om kaffe eller te så är det här stället för dig.
Det är verkligen en bit av himlen, på jorden.

Nästan så att jag vill lämna älskade Linkan för huvudstaden.


bloggen

Följ min blogg med bloglovin

Mer färg åt folket!



K, hade köpt en tidning på loppis. Den var från det fina 60-talet (möjligtvis sent 50-tal).
I tidningen stod det att man skulle bjuda till middag med färg. Det tycker jag med.
Jag önskar mig en färgglad emaljgryta.
-Tänk så lycklig man skulle vara då!

Kokböcker



Det finns fyra olika saker som jag inte kan låta bli att köpa; kokböcker, skor, jackor och scarfs.
Jag älskar kokböcker. ( Jag tycker väldigt, väldigt mycket om det övriga också men allt det ryms i hallen så jag behöver sällan känna att det är ivägen)
Det finns dock ett ganska stort aber när det kommer till kokböckerna. De kräver sin plats.
För att kunna planera platser för alla böcker började jag räkna dem men när jag passerat 50 slutade jag.  Var ska man göra av 50+ kokböcker i en liten fjutt-tvåa?

Jag hoppas att det är självlösande problem. Jag har ju alltid minst tio stycken framme som jag läser i och de allra bästa har sin plats inne i köket, vilket är lite konstigt då jag aldrig använder dem när jag lagar mat.
Att laga "vanlig" mat efter recept, det är som att räkna lågstadiematte på miniräknaren.
Men vad gör man när man stirrar ut över 70 kokböcker i alla möjliga färger och former?
-Jo, heter man Cissi Liss, så önskar man sig fler kokböcker.
Jag menar, kan man någonsin få för många?
Man kan ju inte leva sig genom livet utan en fransk kokbok, på franska om man istället har en hel kokbok tillägnad griskött. Det går ju bara inte.

Så i sommar, när loppisarna kommit igång ordentligt ska denna lilla fröken jaga kokböcker, plåtburkar och en fin karaff.


Nu ska jag sluta drömma om kokböcker och se till att faktiskt äta något istället.


"Det finns ingen uppriktigare kärlek än kärleken till mat" - George Bernard Shaw


Lördagskäk

Kräftpasta
Pasta (lagom mängd till så måna portioner som du vill göra)
Kräftstjärtar
1 gullök, hackad
1 vitlöksklyfta
1dl vitt vin
1msk tomatpuré
Creme fraiche
sambal oelek efter smak
(Är man väldigt många kan man behöver dubbla såsen men upp till 4 portioner skulle jag känna att den räcker till)
Koka pastan
Fräs löken och blanda i allt utom kräftor och pasta.
Låt koka i några minuter, tillsätt därefter kräftorna och låt koka ytterligare en halvminut.
Sen är det bara att blanda ihop och äta.
Gillar man dill och har det hemma passar det säkert ypperligt att blanda i lite sådan.
Nu ska jag byta skor och gå in mot staden för lite TP-spelande hemma hos J.
Ha det hjärtligt!

Om konsten att klara sig själv?

Imorse när jag stod och stekte mina lördagspannkakor tänkte jag på hur fruktansvärt rolig jag måste se ut.
Iklädd shorts, enorm t-shirt och tolvcentimeters klackar hackar jag päron, plockar ner bakpulver och vispar våldsamt. "Jag måste se ut som en riktig brud" tänker jag och vispar lite till, sträcker mig lite och tar ner vaniljsockret. Det är här förklaringen till min besynnerliga matlagningsutstyrsel kommer in;
Jag är kort, skåpen är höga och djupa. Mitt kök är trångt så jag kan inte ha en stol stående där att kliva upp på och även om jag utan problem kan kliva upp på diskbänken så känns det inte som ett bra alternativ.
Högklackade skor däremot! Det är perfekt. Jag når det jag behöver utan att känna mig som en elefant i en porslinsbutik.
Ful? ja, jo men inte klumpig.

Så till och med i köket är högklackat lösningen på mina problem!

Sauce Béarnaise

Så där ja. Nu ska vi lära oss att göra sås.
För en sak ska ni veta. Påssås går fetbort.

Jag börjar mitt såsprojekt med saker innehållandes äggula.


Önska mig lycka till! :)


Lantbröd

Idag har jag varit i bakartagen. Perfekt för en halvgrå torsdag.



Deg1:
12g jäst
1dl ljummet vatten
1dl rågsikt

Deg2:
deg 1
1,5dl fingervarmt vatten
1tsk salt
1,5tsk rapsolja
2dl rågsikt
3,5dl vetemjöl





Gör så här:

Deg1 (kväll)
Lös jästen i vattnet och rör ner mjölet så att det blandas ordentligt.
Låt "surdegen" stå i rumstemperatur (inte i drag) över natten eller minst 6 timmar.

Deg2: Blanda surdegen med övriga ingredienser, i en hushållsmaskin i minst 5min. Blandas degen för hand krävs mer tid än så.
Låt degen jäsa i 30min
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Forma ett bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 45min. Sätt på ugnen. 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 25-30 min. (När brödet inte längre är tungt är det klart)
Låt svalna övertäckt på ett galler.


Lycka till!


En ny vän

Träffa min nya favorit:



Tack, J! Den gör mig själaglad! =)


Lax


Idag blev det lax.


Till detta krävs:      (ugn 180°C)
Lax
Vatten
Soja
Flytande honung
Ungsform med galler
Gröna bönor
Champinjoner
Ruccola
Gurka
Fetaost




Fyll formen med vatten så att det nästan men inte riktigt når till gallret.
Blanda en skvätt soja med lite honung och peppar. Pensla detta över laxen och skjuts in i ugnen.
Min laxbit var fryst så den fick stå inne i 25min.



Under tiden laxen blir färdig i ugnen är det dags att ta tag i resten.
Bryn champinjonderna. Tänk på att inte ha frö trångt i pannan, då blir de kokade istället.




Koka bönorna i några minuter



Skiva gruka, skölj salladen och bönorna. Lägg upp.



Lägg upp laxen, svampen ovanpå den och sedan smulad fetaost.

Gött gött gött!!


RSS 2.0