Dina färger var blå
Butterkaka
När fröken Eriksson var här bakade vi även lite butterkaka. För det tycker jag är himlans gott och något som alla borde lära sig att göra hemma.
Butterkaka ugn 225-250°C
75g smör, smält
2dl mjölk
25g jäst (för söta degar)
¼tsk salt
½tsk kardemumma
½dl strösocker
1 ägg
ca 8dl vetemjöl
fyllning:
smör
socker
kanel
vaniljkräm
pensling:
1 ägg, lätt uppvispat
baka i en springform, klädd med bakplåtspapper.
Gör så här:
Blanda mjölken med det smälta smöret, värm(/kyl?) till 37°C
Rör ut jästen med lite av degvätskan så att den löser sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen.
Rör ner salt, socker, kardemumma och ägg.
Arbeta in drygt hälften av mjölet och låt jäsa i 40min.
Arbeta in resten av mjölet, tills degen blir smidig, och stjälp över den på ett bakbord.
Kavla ut till en rektangel.
Bred på smör och strö över kanel och socker. Lägg ut två ränder med vaniljkräm.
Rulla och skär i 4-5cm stora "bullar"
Ställ bullarna på jämnt avstånd från varandra i formen och jäsa till dubbel storlek.
Pensla med ägget.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. (Vår blev klar efter 20min så håll lite koll)
Låt kallna och avnjut sedan kaffe tillsammans med nära och kära.
Marmelad
Det har bakat och lagats mat och jag fick fina betyg.
Fem poäng av fem möjliga. Det ni!
Något av det som lagades var kiwimarmelad. MA, var skeptisk men jag tror jag lyckades vinna över henne på min sida till slut.
Kiwimarmelad
1del kiwi, skuren i småbitar
1del syltsocker
Exempelvis 200g kiwi och 200g syltsocker. Det blev lagom till en marmeladbruk.
1. Koka upp långsamt på låg värme.
2. Låt koka i ca 5 min
3. Skumma av
4. Häll upp på varma burkar. Skruva på locket och låt kallna.
Ät på goda (hemgjorda?) skorpor, Mariekex eller kanske rostat bröd med en stor kopp te.
Underbara prickar
Kyckling
Gör så här:
Kycklingfilé. Gör en ficka. (Sätt på ugnen 200°C)
Öppna kycklingfilén och lägg i mozzarella, basilika och pesto.
Vik ihop
Linda in i lufttorkad skinka
Stek på bägge sidor så att den får fin färg.
Lägg över i ugnsfast form och stoppa in i ugnen i 15-20 min.
Fräs lök och vitlök i stekpannan
I med hackad spenat
Matlagningsgrädda och smaka av med lite salt. Klart!
Lycka till! ♥
Lördagsköttbullar
Så här görs köttbullar i Cissis kök:
200-ish gram köttfärs
1 ägg
En skvätt grädde (en och en halv till två matskedar kanske)
En, pytteliten, gul lök. Riven.
Krydda! Idag hade jag salt, svartpeppar och lite kryddnejlika men i vanliga fall brukar jag ha olika örter. För det tycker jag är fint.
Rulla men gör dem inte för runda, det är trist. Stora köttbullar är goda köttbullar!
Stek på tre sidor, då blir de fina =)
Servera med stuvade makaroner gjorda på tjockismjölk OCH grädde kryddade med lite muskotnöt.
Lycka till! ♥
Musik att rulla köttbullar till
Baka, baka, liten kaka
Kardemummakaka (Liten, 1liters form) ung 175°C
100g smör
1 ägg
1,5 dl socker
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
0.5tsk kardemummakärnor, stötta
1.5dl filmjölk (gräddfil, naturell yoghurt eller vanlig mjölk funkar också)
Pärlsocker
-Smöra och bröa en liten form.
-Smält smöret.
-Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma.
-Vispa ägg och socker, ordentligt, inget fusk! Kör du inte med elvisp får du vispa länge.
-Vänd ner de torra ingredienserna, filen och smöret.
-Häll över smeten i formen, strö över pärlsocker och skjuts in i ugnen. En halvtimma, ungefär.
Gött som körv! - Och körv som är så gött...
The place to be
Om du på något sätt tycker om kaffe eller te så är det här stället för dig.
Det är verkligen en bit av himlen, på jorden.
Nästan så att jag vill lämna älskade Linkan för huvudstaden.
bloggen
Mer färg åt folket!
K, hade köpt en tidning på loppis. Den var från det fina 60-talet (möjligtvis sent 50-tal).
I tidningen stod det att man skulle bjuda till middag med färg. Det tycker jag med.
Jag önskar mig en färgglad emaljgryta.
-Tänk så lycklig man skulle vara då!
Kokböcker
Det finns fyra olika saker som jag inte kan låta bli att köpa; kokböcker, skor, jackor och scarfs.
Jag älskar kokböcker. ( Jag tycker väldigt, väldigt mycket om det övriga också men allt det ryms i hallen så jag behöver sällan känna att det är ivägen)
Det finns dock ett ganska stort aber när det kommer till kokböckerna. De kräver sin plats.
För att kunna planera platser för alla böcker började jag räkna dem men när jag passerat 50 slutade jag. Var ska man göra av 50+ kokböcker i en liten fjutt-tvåa?
Jag hoppas att det är självlösande problem. Jag har ju alltid minst tio stycken framme som jag läser i och de allra bästa har sin plats inne i köket, vilket är lite konstigt då jag aldrig använder dem när jag lagar mat.
Att laga "vanlig" mat efter recept, det är som att räkna lågstadiematte på miniräknaren.
Men vad gör man när man stirrar ut över 70 kokböcker i alla möjliga färger och former?
-Jo, heter man Cissi Liss, så önskar man sig fler kokböcker.
Jag menar, kan man någonsin få för många?
Man kan ju inte leva sig genom livet utan en fransk kokbok, på franska om man istället har en hel kokbok tillägnad griskött. Det går ju bara inte.
Så i sommar, när loppisarna kommit igång ordentligt ska denna lilla fröken jaga kokböcker, plåtburkar och en fin karaff.
Nu ska jag sluta drömma om kokböcker och se till att faktiskt äta något istället.
"Det finns ingen uppriktigare kärlek än kärleken till mat" - George Bernard Shaw
Lördagskäk
Om konsten att klara sig själv?
Iklädd shorts, enorm t-shirt och tolvcentimeters klackar hackar jag päron, plockar ner bakpulver och vispar våldsamt. "Jag måste se ut som en riktig brud" tänker jag och vispar lite till, sträcker mig lite och tar ner vaniljsockret. Det är här förklaringen till min besynnerliga matlagningsutstyrsel kommer in;
Jag är kort, skåpen är höga och djupa. Mitt kök är trångt så jag kan inte ha en stol stående där att kliva upp på och även om jag utan problem kan kliva upp på diskbänken så känns det inte som ett bra alternativ.
Högklackade skor däremot! Det är perfekt. Jag når det jag behöver utan att känna mig som en elefant i en porslinsbutik.
Ful? ja, jo men inte klumpig.
Så till och med i köket är högklackat lösningen på mina problem!
Sauce Béarnaise
För en sak ska ni veta. Påssås går fetbort.
Jag börjar mitt såsprojekt med saker innehållandes äggula.
Önska mig lycka till! :)
Lantbröd
Idag har jag varit i bakartagen. Perfekt för en halvgrå torsdag.
Deg1:
12g jäst
1dl ljummet vatten
1dl rågsikt
Deg2:
deg 1
1,5dl fingervarmt vatten
1tsk salt
1,5tsk rapsolja
2dl rågsikt
3,5dl vetemjöl
Gör så här:
Deg1 (kväll)
Lös jästen i vattnet och rör ner mjölet så att det blandas ordentligt.
Låt "surdegen" stå i rumstemperatur (inte i drag) över natten eller minst 6 timmar.
Deg2: Blanda surdegen med övriga ingredienser, i en hushållsmaskin i minst 5min. Blandas degen för hand krävs mer tid än så.
Låt degen jäsa i 30min
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Forma ett bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 45min. Sätt på ugnen. 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 25-30 min. (När brödet inte längre är tungt är det klart)
Låt svalna övertäckt på ett galler.
Lycka till!
En ny vän
Träffa min nya favorit:
Tack, J! Den gör mig själaglad! =)
Lax
Idag blev det lax.
Till detta krävs: (ugn 180°C)
Lax
Vatten
Soja
Flytande honung
Ungsform med galler
Gröna bönor
Champinjoner
Ruccola
Gurka
Fetaost
Fyll formen med vatten så att det nästan men inte riktigt når till gallret.
Blanda en skvätt soja med lite honung och peppar. Pensla detta över laxen och skjuts in i ugnen.
Min laxbit var fryst så den fick stå inne i 25min.
Under tiden laxen blir färdig i ugnen är det dags att ta tag i resten.
Bryn champinjonderna. Tänk på att inte ha frö trångt i pannan, då blir de kokade istället.
Koka bönorna i några minuter
Skiva gruka, skölj salladen och bönorna. Lägg upp.
Lägg upp laxen, svampen ovanpå den och sedan smulad fetaost.
Gött gött gött!!