Lantbröd
Idag har jag varit i bakartagen. Perfekt för en halvgrå torsdag.
Deg1:
12g jäst
1dl ljummet vatten
1dl rågsikt
Deg2:
deg 1
1,5dl fingervarmt vatten
1tsk salt
1,5tsk rapsolja
2dl rågsikt
3,5dl vetemjöl
Gör så här:
Deg1 (kväll)
Lös jästen i vattnet och rör ner mjölet så att det blandas ordentligt.
Låt "surdegen" stå i rumstemperatur (inte i drag) över natten eller minst 6 timmar.
Deg2: Blanda surdegen med övriga ingredienser, i en hushållsmaskin i minst 5min. Blandas degen för hand krävs mer tid än så.
Låt degen jäsa i 30min
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Forma ett bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 45min. Sätt på ugnen. 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 25-30 min. (När brödet inte längre är tungt är det klart)
Låt svalna övertäckt på ett galler.
Lycka till!