Lantbröd

Idag har jag varit i bakartagen. Perfekt för en halvgrå torsdag.



Deg1:
12g jäst
1dl ljummet vatten
1dl rågsikt

Deg2:
deg 1
1,5dl fingervarmt vatten
1tsk salt
1,5tsk rapsolja
2dl rågsikt
3,5dl vetemjöl





Gör så här:

Deg1 (kväll)
Lös jästen i vattnet och rör ner mjölet så att det blandas ordentligt.
Låt "surdegen" stå i rumstemperatur (inte i drag) över natten eller minst 6 timmar.

Deg2: Blanda surdegen med övriga ingredienser, i en hushållsmaskin i minst 5min. Blandas degen för hand krävs mer tid än så.
Låt degen jäsa i 30min
Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Forma ett bröd och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 45min. Sätt på ugnen. 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 25-30 min. (När brödet inte längre är tungt är det klart)
Låt svalna övertäckt på ett galler.


Lycka till!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0