Butterkaka



När fröken Eriksson var här bakade vi även lite butterkaka. För det tycker jag är himlans gott och något som alla borde lära sig att göra hemma.





Butterkaka             ugn 225-250°C

75g smör, smält
2dl mjölk
25g jäst (för söta degar)
¼tsk salt
½tsk kardemumma
½dl strösocker
1 ägg
ca 8dl vetemjöl

fyllning:
smör
socker
kanel
vaniljkräm

pensling:
1 ägg, lätt uppvispat

baka i en springform, klädd med bakplåtspapper.

Gör så här:

Blanda mjölken med det smälta smöret, värm(/kyl?) till 37°C
Rör ut jästen med lite av degvätskan så att den löser sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen.
Rör ner salt, socker, kardemumma och ägg.
Arbeta in drygt hälften av mjölet och låt jäsa i 40min.
Arbeta in resten av mjölet, tills degen blir smidig, och stjälp över den på ett bakbord.
Kavla ut till en rektangel.
Bred på smör och strö över kanel och socker. Lägg ut två ränder med vaniljkräm.
Rulla och skär i 4-5cm stora "bullar"
Ställ bullarna på jämnt avstånd från varandra i formen och jäsa till dubbel storlek.
Pensla med ägget.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. (Vår blev klar efter 20min så håll lite koll)
Låt kallna och avnjut sedan kaffe tillsammans med nära och kära.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0