Julkalender: Lucka Nio och Tio (och kanske lite elva)

Det här med julkalendrandet faller bort lite till förmån för Vasaloppsträning, tentaplugg och kulturkul men för att inte tappa mitt löfte helt kommer här vad jag bakat idag.
Knäckebröd på min fina hallonrågsurdeg. Eftersom jag har lite ont om tid får ni försöka tyda mina anteckningar (klicka på bilden för att förstora).
Vinbärsbröd

Dagens rätt

Rårakor.
(Blundar man kan man nästan inbilla sig att man har löjrom och kallrökt lax också)


Mums

Julkalender: Lucka Åtta

Lucka åtta får vara något så oinspirerat som en lista. Det är förvisso en väldigt fin lista men ändock.
- Brödpassion
- Pain de Martin
- Om jag var din hemmafru
- Underbara Clara

Vad jag gör



Jag väntar, blandar, väntar, delar, blandar, väntar, häller ut och bakar (nä, jag kunde inte hålla mig till efter nyår).
På bilden ovan ser vi vad som ska bli knäckebröd och ett gäng limpor.



Det bubblar på, ganska så lovande.

Dagens rätt

Ädelostbiffar

Julkalender: Lucka Sju

Julklappstips

Häromdagen var jag på Myrorna och hittade en dröm, när det kommer till kokböcker. Från 1800-talet. Alltså tryckt på 1800-talet. Jag blev helt såld och har inte riktigt kunna slutat tänka på att den finns. Eftersom priset (som låg på något över 200kr) är långt utanför mitt icke studiestödda ass's budget fick den stå kvar. Lika väl får den stå för mitt första julklappstips, en gammal bok. Alla gillar väl gamla böcker, right?

Ett annat tips är ätbara saker. Vilken typ av ätbar produkt kan förstås variera mycket beroende på vem mottagaren är och vilka intressen den innehar. För jag kan ju förstå att inte alla är som jag och önskar sig mjöl och kryddor av folk. Kanske är personen ifråga en riktig klant när det kommer till matlagning men  har ett intresse av att lära sig? - Ge honom/henne en bra kokbok och ett gäng ingredienser som matchar recepten i kokboken. Någon annan kanske är en riktigt matfantast? - Bjud personen på en god och genomtänkt middag. Krisar det riktigt? Ge bort pepparkakor.

Mitt tredje och sista tips för kvällen är nördiga prylar. Hur väl känner du den här personen? Är det en datornörd, en matnörd, synörd eller kanske en filmnörd? Det finns roliga grejer överallt. Till en synörd till kvinna med hål i öronen kanske ett par örhängen formade som säkerhetsnålar kan vara något?

Julkalender: Lucka Sex

Nachochipspanerad kyckling

Det här med julmat kan vara lite knepigt. Man tänker på det och ser framemot det av bara sjutton men när större delen av julmånaden passerat har man varit på alldeles för många julbord för att själva julhelgen ska kännas speciell. Därför röstar jag för att bryta av med något helt vanligt ibland, trots att det snart är jul.
Receptet blir mer som riktlinjer att följa än ett faktiskt recept, dels för att det är onödigt och dels för att hur mycket och vad man väljer att använda skiljer sig mycket mellan olika personer och smaker.


Gör så här:

Ta tre fat av valfri färg och mönster (men gärna rosa och blommigt). Fat ett fylls med mjöl och fat två med lätt uppvispat ägg&en skvätt mjölk. Det tredje fatet fylls med krossade nachochips av någon sort man tycker är rackarns god eller iallafall kan tolerera.
Skär kycklingen (förslagsvis filé) i lagom stora bitar och panera dem. 1 - 2 - 3.
Stek kycklingbitarna och servera med sallad och tacosås.

Lycka till! ♥

Julkalender: Lucka Fem

Hallonkola

Ingredienser:
ca 200g hallon, färska eller tinade frysta
0,5msk citronsaft
1,5dl grädde
2,5dl socker
1msk ljus sirap
Maizena

1. Klä en liten form (Jag tag min lilla prickiga, ca 17x11cm) med bakplåtspapper och olja det.
2. Passera hallonen
3. Blanda hallonsaften (ca 1dl) med resten av ingredienserna i en kastrull.
4. Koka upp blandningen och rör ett par - tre gånger under tiden.
5. Låt blandningen sjuda utan lock till 121°C
6. Häll upp kolan i formen och låt den stelna i rumstemperatur (ca 8 timmar)
7. Skär kolan och pudra med/rulla i maizena så klibbar de inte fast i varandra

Lycka till ♥

Julkalender: Lucka Fyra

Berit Nordins Skorpor
200g smält smör
2dl strösocker
5dl mjölk
1påse hjorthornssalt (liten)
1påsa mald kardemumma
1kg vetemjöl
rör smör och socker
tillsätta mjölken
blanda de torra ingredienserna och rör i.
Gör runda korvar och dela till bollar
grädda i 225° i 10 min
dela med gaffel
rosta i 200° tills de fått färg
torka i 100° i två timmar
Berits Skorpor


200g smält smör
2dl strösocker
5dl mjölk
1påse hjorthornssalt (liten)
1påsa mald kardemumma
1kg vetemjöl


Rör smör och socker
Tillsätt mjölken
Blanda de torra ingredienserna och rör i.
Gör runda korvar och dela till bollar
Grädda i 225°C i 10 min
Dela med gaffel
Rosta i 200°C tills de fått färg
Torka i 100°C i två timmar

Julkalender: Lucka Tre

Julbröd

Som vanligt, så har jag varit dålig på att faktiskt mäta vad jag har i brödet men det här är receptet jag skrev igår och utgick ifrån:


Cissis julbröd,     2 små bröd

Kväll:

1 hörn färsk jäst (kanske 5g på't ungefär)
drygt 3dl julmust
2-3msk mörk sirap
0,5-1tsk ingefära
0,5-1tsk nejlika
0,5-1tsk kanel
0,5-1tsk kardemumma
0,5tsk salt
6dl rågsikt

Gör så här:
Kvällen:
Smula jästen  i en bunke, lös upp den med lite av musten
Tillsätt resten av musten, sirap, kryddorna och så mjölet.
Gojsa ihop till en smetig deg. Obs. degen ska vara lite lös och kletig
Morgonen:
Vält ut degen på ett mjölat bakbord.


Dela degen i två, runddriv de två delarna och låt dem sedan vila i ca 20 min.
Forma limporna som såhär. (klicka på länken)
Låt limporna jäsa under bakduk med skarven nedåt i 1timme
Sätt ugnen på 275°C i god tid med plåt inne i mitten av ugnen och en oöm plåt längst ned.
Vänd bröden och gör ett snitt där skarven är.
Och så skjuts in i ugnen (Ta hjälp av en brödspade, skärbräda eller något annat, jag använder av någon anledning alltid whiteboarden) Lägg in några isbitar på den undreplåten.
Vrid ner värmen till 250°C och grädda limporna i 20-25min
Låt bröden svalna på galler (Och glöm för sjutton inte att slå av ugnen, speciellt om ni bor i mitt hus. Jag pallar inte fler brandlarm den här veckan)
När brödet sedan är sådär lagom nybakatbrödvarmt, då är det bara att hugga in

Lycka till! ♥



Eko OK?

När jag skulle baka iafton sträckte jag mig upp i skåpet för att ta fram en ny påse.
Helt plötsligt var jag full i mjöl.
Min gissning är att ekologiskt lim inte sitter lika bra som gift men jag vill ju helst inte ha mjölet över mig och golvet...

Dagens rätt

Köttfärsbiffar med vitlök och soltorkade tomater.

Julkalender: Lucka Två


Saffransbröd ugn 225-250°C, 5-10 min, imitten (för större bakverk, sänk temp., öka tid och grädda längre ner i ugnen)
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
1g saffran
250g kvarg
1,5dl strösocker
0,5sk salt
Ca17dl vetemjöl
Massor med russin
Ägg till pensling


Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
Låt inte degvätskan nå temperatur högre än 37°C (Jag bakar gärna med kallare degvätska och låter istället degen jäsa längre)
Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degspadet.
Tillsätt sedan resten av degspadet, kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg. Sluta inte för tidigt!! ;)
Låt jäsa övertäckt i minst 40 min

Knåda degen smidig och forma degen till, det som passar..
Låt jäsa övertäckt i minst 40min.

Pilla i lite mer russin, pensla med ägg och skjuts in i ugnen.
Låt svalna under duk.


Sen är det bara att äta och vara glad.

Ta hand om er!♥

Julkalender: Lucka Ett

Jag tänkte försöka mig på en liten "Julkalender" här i bloggen. Inget avancerat men något juligt varje dag ska man väl kunna komma fram till.

Lucka Ett: Snabba pepparkakor.


Att baka pepparkakor kan ju vara lite knepigt, det ska värmas, kletas, kylas, vilas, kavlas, stansas och gräddas.
De här pepparkakorna är inte alls lika knepiga. De blandar nästan sig själva,  de vilar bara en liten stund och det grävs inget kavlande alls. Det som krävs är ingredienser, en matberedare, ugn och plåt.

Snabba pepparkakor:
2,5dl   vetemjöl
1,5dl   farinsocker
0,5tsk bakpulver
0,5tsk ingefära
0,5tsk kryddpeppar
0,5tsk kanel
0,5tsk muskotnöt
125g   smör

Gör så här:
1. Kör alla ingredienser i matberedaren tills de bildat en deg.
2. Forma degen till en jämn korv (ca25x3x5cm), linda in i plastfolie och låt degen vila i kylen i ca 45min.
3. Sätt ugnen på 175°C.
4. Skär kakdegen i tunna, jämna skivor.
5. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12min

Dagens rätt

Linsfylld paprika

RSS 2.0