Julkalender: Lucka Tre
Julbröd
Som vanligt, så har jag varit dålig på att faktiskt mäta vad jag har i brödet men det här är receptet jag skrev igår och utgick ifrån:
Cissis julbröd, 2 små bröd
Kväll:
1 hörn färsk jäst (kanske 5g på't ungefär)
drygt 3dl julmust
2-3msk mörk sirap
0,5-1tsk ingefära
0,5-1tsk nejlika
0,5-1tsk kanel
0,5-1tsk kardemumma
0,5tsk salt
6dl rågsikt
Gör så här:
Kvällen:
Smula jästen i en bunke, lös upp den med lite av musten
Tillsätt resten av musten, sirap, kryddorna och så mjölet.
Gojsa ihop till en smetig deg. Obs. degen ska vara lite lös och kletig
Morgonen:
Vält ut degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i två, runddriv de två delarna och låt dem sedan vila i ca 20 min.
Forma limporna som såhär. (klicka på länken)
Låt limporna jäsa under bakduk med skarven nedåt i 1timme
Sätt ugnen på 275°C i god tid med plåt inne i mitten av ugnen och en oöm plåt längst ned.
Vänd bröden och gör ett snitt där skarven är.
Och så skjuts in i ugnen (Ta hjälp av en brödspade, skärbräda eller något annat, jag använder av någon anledning alltid whiteboarden) Lägg in några isbitar på den undreplåten.
Vrid ner värmen till 250°C och grädda limporna i 20-25min
Låt bröden svalna på galler (Och glöm för sjutton inte att slå av ugnen, speciellt om ni bor i mitt hus. Jag pallar inte fler brandlarm den här veckan)
När brödet sedan är sådär lagom nybakatbrödvarmt, då är det bara att hugga in
Lycka till! ♥
Kommentarer
Trackback