Julkalender: Lucka Två
Saffransbröd ugn 225-250°C, 5-10 min, imitten (för större bakverk, sänk temp., öka tid och grädda längre ner i ugnen)
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
1g saffran
250g kvarg
1,5dl strösocker
0,5sk salt
Ca17dl vetemjöl
Massor med russin
Ägg till pensling
Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.
Låt inte degvätskan nå temperatur högre än 37°C (Jag bakar gärna med kallare degvätska och låter istället degen jäsa längre)
Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degspadet.
Tillsätt sedan resten av degspadet, kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta till en smidig deg. Sluta inte för tidigt!! ;)
Låt jäsa övertäckt i minst 40 min
Knåda degen smidig och forma degen till, det som passar..
Låt jäsa övertäckt i minst 40min.
Pilla i lite mer russin, pensla med ägg och skjuts in i ugnen.
Låt svalna under duk.
Sen är det bara att äta och vara glad.
Ta hand om er!♥
Kommentarer
Trackback