Chili con carne
Jag vet, jag vet, chili con carne kan tyckas simpelt men också oväntat gott om man kryddar lite alternativt.
Idag gjorde jag denna variant till farmor och farfars besök. Hade det varit bara jag hade jag nog tagit linser istället för köttfärs men man får ju ställa upp för sina kött-och-potatis-ätande familjemedlemmar.
Chili con carne (fler än 3 port)
200-300g köttfärs
1-2 gula lökar
2-4 klyftor vitlök
1 burk champinjoner
500g krossade tomater
1 burk vitabönor i tomatsås
1 burk kidneybönor
salt
peppar
Chili
Cayenne
Kanel
Spiskummin
lite lite Muskot
(När det gäller kryddningen så gäller det att smaka sig fram till den perfekta smaken, börja med lite lite och öka på, istället för att det blir fel från början. Kanel, spiskummin och muskot är smakrika kryddor där lite räcker en lång väg.)
Hacka löken och skiva vitlöken tunt
Bryn färsen lätt och tillsätt lök, vitlök och svamp.
Krydda färsröran med salt, peppar och chili (1-2 tsk minst iaf)
Häll i de krossade tomaterna och bönorna.
Låt koka upp och tillsätt resten av kryddorna.
Låt grytan stå och puttra en stund.
Smaka av.
Koka ris eller rosta bröd till.
Lycka till! //Cissi
Äppelpaj utan paj
Stekta äpplen 2 port
1 medelstort, fast äpple
Kanel
Kardemumma
Brun Farin (beroende på hur sött äpple man tar, tänk på att äpplet blir lite sötare när det värms)
Smör
Smält en klick smör i en stekpanna
Skiva äpplet ca0,5cm tjocka skivor
Strö över kryddorna och sockret
Lägg äppelbitarna i pannan (med kryddsidan nedåt)
Krydda andra sidan och vänd när bitarna börjar mjukna.
Servera tillsammans med naturell yoghurt och en kopp kaffe
Lycka till!
Kram, Cissi
Bönburgare
De blev helt okej men nästa gång tror jag att jag ska satsa på mer kryddor (som tex spiskummin).
Bönburgare (4st)
En stor burk färdigkokta bönor (240g bönor)
1dl havregryn
½ gul lök
chili
1 ägg
½dl vetemjöl
olja
salt
Häll av och skölj bönorna.
Mosa bönorna och dela löken i bitar.
Mixa alla ingredienser i en matberedare.
Om smeten blir för lös - tillsätt lite ströbröd
Låt vila i kylskåp någon timma.
Stek tills biffen fått färg, vänd en gång.
Hejsvejs /Cissi
Morotskaka
Regnet verkar inte vilja upphöra så jag slänger in ett till recept när jag ändå sitter här.
Detta på efterfrågan av min far.
Morotskaka (ugn 175grader)
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2-3 morötter, ca 300 g
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
en knivsudd stött kardemumma
Kräm:
25 g smör
250 g Kesella
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret till krämen och låt det svalna.
Rör ner Kesella, florsocker och vaniljsocker.
Ställ krämen i kylskåpet.
Smöra och bröa en form (ca 24cm)
Skala och riv morötterna fint.
Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och kanel.
Rör smör och socker poröst.
Rör i äggen, ett i taget i smöret.
Rör ner morötterna i smeten.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Häll upp smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40min.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Bred på krämen på kakan och låt stelna i kylen.
Lycka till! / Cissi
Min Hejdå-tårta
Det blev en djurtråta.
Tårtan fylldes med hallonmousse, vilket blev mycket bra.
Hallonmousse
200 g frysta elle färska hallon
en knapp dl florsocker
1oo g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
1. Koka upp hallonen och sockret och låt koka i 2 minuter
2. Lägg gelatinbalden i kallt vatten
3. Passera hallonen genom en sil.
4. Blanda hälften av hallonsaften med färskosten
5. Vispa grädden
6. Krama ur och smält gelatinbladen i andra hälften av hallonsaften.
Låt svalna en stund och blanda ner i färskostblandningen.
7. Vänd ner grädden
8. Låt stelna i kylskåp över natten (minst 3 timmar)
Lycka till /Cissi
Linssoppa
Perfekt att låta stå på spisen och puttra under tiden som man läser/ser på hemma hos jamie/packar upp
Linssoppa (2-ish port)
en skvätt olja
1/4 gullök
1dl röda linser (blötlagda iminst två timmar, sköljda och avrunna)
½msk curry
1 stor morot eller två små
1 tärning grönsaksbuljong
ca 8dl vatten
salt och peppar
2. Fräs lök, morötter och curry i oljan tills löken mjuk men inte har hunnit ta färg
3. Rör i kring och tillsätt linserna, låt fräsa någon minut
4. Tillsätt vatten och buljong
5. Låt koka lätt i ca 20 min. Servera med en klick lättcreme fraiche eller matlagningsyoghurt.
Så där ja.
Smaklig måltid! / Cissi
På torsdag ska jag baka, fin, fin kaka
Därför tänkte jag bjuda på tårta på fredag. Tänkte försöka mig på en kurbitstårta med någon spännande fyllning.
Undertiden jag funderar så bjussar jag på ett klipp på min vän:
Tårtor
Men så kom jag över några bilder på tårtor som jag gjort i sommar, så de får komma upp här så länge
Födelsedagstårta till mamsen
Italiensk smörgåstårta (Studenten)
Midsommartårta