Bröööd
Idag har jag bakat bröd. En limpa för att vara mer exakt.
Snabb, god och kanske li-ite nyttig =)
Lycka till!
/Cissi
Snabb, god och kanske li-ite nyttig =)
En enastående mumsig limpa (ugn 175°C)
4dl dinkelmjöl
1dl vetemjöl special
2dl havregryn
1dl linfrön
1dl solrosfrön
1dl pumpafrön
2tsk bikarbonat
2tsk salt
1 påse (250g) torkad frukt (äpple, aprikoser, katrinplommon)
1/2dl flytande honung
4 1/2dl filmjölk
1. Klipp de torkade frukterna i småbitar.
2. Blanda de torra ingredienser i en bunke
3. Rör ner, honung, fil och frukt.
4. Häll smeten i en smörad och mjölad form
5. Grädda i nederdelen av ugnen i ca 60 minuter.
6. Låt svalna på galler under bakduk.
(7. Ät med messmör =) )
4dl dinkelmjöl
1dl vetemjöl special
2dl havregryn
1dl linfrön
1dl solrosfrön
1dl pumpafrön
2tsk bikarbonat
2tsk salt
1 påse (250g) torkad frukt (äpple, aprikoser, katrinplommon)
1/2dl flytande honung
4 1/2dl filmjölk
1. Klipp de torkade frukterna i småbitar.
2. Blanda de torra ingredienser i en bunke
3. Rör ner, honung, fil och frukt.
4. Häll smeten i en smörad och mjölad form
5. Grädda i nederdelen av ugnen i ca 60 minuter.
6. Låt svalna på galler under bakduk.
(7. Ät med messmör =) )
Lycka till!
/Cissi
Bakning
Idag har det varit bakning på tapeten.
På förmiddagen bakade jag en rabarberkaka (enkel sockerkaka med färsk frukt) och på eftermiddagen bakade jag och Emma en banan- och chockladkaka. Supersmaskig!
Imorgon blir det filmjölkslimpa =)
Ha det gött!
/C
På förmiddagen bakade jag en rabarberkaka (enkel sockerkaka med färsk frukt) och på eftermiddagen bakade jag och Emma en banan- och chockladkaka. Supersmaskig!
Banan- och Chokladkaka (ugn 175°C)
2 ägg
2,5dl socker
75g smält smör
2msk mjölk
1tsk vanlijsocker
1/4tsk salt
2 bananer, mosade
2,5dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100g mörk choklad
1. Dela äggen (det är viktigt att inte få äggula i vitorna). Blanda gulan med smöret, mjölken, sockret, salt, vaniljsocker och mosade bananer
2. Hacka chokladen och blanda den med mjöl och bikarbonat. Vänd ner i smeten.
3. Smöra och bröa en form med löstagbar botten ca 24cm.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
5. Grädda i ugn, ca 30 min (den ska fortfarande vara lite kladdig)
Servera kall med en klick vaniljglass
2 ägg
2,5dl socker
75g smält smör
2msk mjölk
1tsk vanlijsocker
1/4tsk salt
2 bananer, mosade
2,5dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100g mörk choklad
1. Dela äggen (det är viktigt att inte få äggula i vitorna). Blanda gulan med smöret, mjölken, sockret, salt, vaniljsocker och mosade bananer
2. Hacka chokladen och blanda den med mjöl och bikarbonat. Vänd ner i smeten.
3. Smöra och bröa en form med löstagbar botten ca 24cm.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
5. Grädda i ugn, ca 30 min (den ska fortfarande vara lite kladdig)
Servera kall med en klick vaniljglass
Imorgon blir det filmjölkslimpa =)
Ha det gött!
/C
Studentfirande
Nu är helgen över och studentfirande och båtturer har avklarats.
Till studenten bakades smörgåstårtor och tillochmed jag, som i vanliga fall inte alls tycker om smörgåstårta, hittade en favorit.
Det bjöds på Skinktårta, Italiensk smörgåstårta, Lax- och räktårta och Matjesilltårta,
Italiensk smörgåstårta
9st skivor landgångsbröd
Fyllning 1:
3st tomater
0,5st rödlökar
125g mozzarella
1dl pesto
Fyllning 2:
100g parmaskinka
40g soltorkade tomater (marinerade)
200g Philadelphiaost
1dl lättcreme fraiche
Fyllning3 (överst):
125g Cantadouost med vitlök och örter
100g Philadelphiaost
1dl lättcreme fraiche
Garnering:
3dl creme fraiche (ej lätt)
50g parmaskinka
50g salami
5-7st soltorkade tomater
1 kruka (ca) färsk basilika
1dl rucola
1. Tärna tomaterna och mozzarellan. Hacka löken och blanda med tomat, ost och pesto.
2. Strimla skinka och soltorkade tomater (görs lättast med en sax). Blanda med färskost och cremefraiche.
3. Skär bort kanterna på brödet. Lägg 3 skivor bredvid varandra och bred över första fyllningen och täck med 3 skivor. Bred över nästa fyllning och lägg på ytterligare 3 brödskivor.
4. Blanda cantadou, philadelphiaost och cremefraiche och bred detta över de tre översta skivorna.
5. Bred cremefraiche på kanterna och garnera sedan tårtan.
Matjesilltårta
75g smör
200g Kavring
Fyllning1 (blanda):
4 medelstora, kokta, svala, tärnade potatisar
2 burkar (400g) matjesill, hackad
1 purjolök, hackad
1 knippe dill, hackad
Fyllning2 (blanda)
4dl (100g) riven västerbottenost
2dl Creme Fraiche
1dl Kesella
1krm vitpeppar
Garnering:
2-3 kokta, hackade ägg
1 hackad rödlök
dill kvistar
1. Mixa kavring och smör. Tryck ut blandningen i en form (ca 20x30cm)
2. Bred ut fyllning1 och ovanpå den, fyllning2.
3. Garnera.
Lycka till!
Kram/Cissi
Till studenten bakades smörgåstårtor och tillochmed jag, som i vanliga fall inte alls tycker om smörgåstårta, hittade en favorit.
Det bjöds på Skinktårta, Italiensk smörgåstårta, Lax- och räktårta och Matjesilltårta,
Skinktårta (8-10 bitar)
3 stora runda brödskivor
fyllning 1:
150g kesella
1 liten burk fruktcoctail
200g rökt skinka
fyllning 2:
150g leverpastej
2-3msk grädde
3/4dl inlagd paprika
garering:
Majonäs
10-12 skivor rökt skinka
Tomatklyftor
Gurkskivor
Paprika
3 stora runda brödskivor
fyllning 1:
150g kesella
1 liten burk fruktcoctail
200g rökt skinka
fyllning 2:
150g leverpastej
2-3msk grädde
3/4dl inlagd paprika
garering:
Majonäs
10-12 skivor rökt skinka
Tomatklyftor
Gurkskivor
Paprika
Italiensk smörgåstårta
9st skivor landgångsbröd
Fyllning 1:
3st tomater
0,5st rödlökar
125g mozzarella
1dl pesto
Fyllning 2:
100g parmaskinka
40g soltorkade tomater (marinerade)
200g Philadelphiaost
1dl lättcreme fraiche
Fyllning3 (överst):
125g Cantadouost med vitlök och örter
100g Philadelphiaost
1dl lättcreme fraiche
Garnering:
3dl creme fraiche (ej lätt)
50g parmaskinka
50g salami
5-7st soltorkade tomater
1 kruka (ca) färsk basilika
1dl rucola
1. Tärna tomaterna och mozzarellan. Hacka löken och blanda med tomat, ost och pesto.
2. Strimla skinka och soltorkade tomater (görs lättast med en sax). Blanda med färskost och cremefraiche.
3. Skär bort kanterna på brödet. Lägg 3 skivor bredvid varandra och bred över första fyllningen och täck med 3 skivor. Bred över nästa fyllning och lägg på ytterligare 3 brödskivor.
4. Blanda cantadou, philadelphiaost och cremefraiche och bred detta över de tre översta skivorna.
5. Bred cremefraiche på kanterna och garnera sedan tårtan.
Lax- och räktårta
9st skivor landgångsbröd (3x3), utan kant
Fyllning:
4 hårdkokta ägg (hackade)
1 burk, 360g, räkor i lake (avrunna)
1 burk, 360g, kräftstjärtar i lake (avrunna)
1,5 dl Majonäs
2dl cremefraiche
75g löjrom
1dl hackad dill
1msk saft av pressad citron
salt
vitpeppar
Att spritsa/smeta på:
2-3dl grekisk yoghurt
0,5dl majonäs
Garnering:
200g rökt lax
1burk, 360g, räkor i lake (avrunna)
50g löjrom eller röd stenbitsrom
1 citron, skivad
5cm gurka, skivad
Dillkvistar
9st skivor landgångsbröd (3x3), utan kant
Fyllning:
4 hårdkokta ägg (hackade)
1 burk, 360g, räkor i lake (avrunna)
1 burk, 360g, kräftstjärtar i lake (avrunna)
1,5 dl Majonäs
2dl cremefraiche
75g löjrom
1dl hackad dill
1msk saft av pressad citron
salt
vitpeppar
Att spritsa/smeta på:
2-3dl grekisk yoghurt
0,5dl majonäs
Garnering:
200g rökt lax
1burk, 360g, räkor i lake (avrunna)
50g löjrom eller röd stenbitsrom
1 citron, skivad
5cm gurka, skivad
Dillkvistar
Matjesilltårta
75g smör
200g Kavring
Fyllning1 (blanda):
4 medelstora, kokta, svala, tärnade potatisar
2 burkar (400g) matjesill, hackad
1 purjolök, hackad
1 knippe dill, hackad
Fyllning2 (blanda)
4dl (100g) riven västerbottenost
2dl Creme Fraiche
1dl Kesella
1krm vitpeppar
Garnering:
2-3 kokta, hackade ägg
1 hackad rödlök
dill kvistar
1. Mixa kavring och smör. Tryck ut blandningen i en form (ca 20x30cm)
2. Bred ut fyllning1 och ovanpå den, fyllning2.
3. Garnera.
Lycka till!
Kram/Cissi