Dag #10






Dag #8




Dag #7




Dag #5.2





Man skulle kunna tro att det är det här jag äter i afton. Det är det inte.
Tänkte bara slänga upp det här för att säga:
Jag äter leverbiff idag men det finns försjutton varken bra kött eller inälvor i affärerna!

Dag #5







Mycket smarrigt!

Dag #4





Not.: Det var... gott. Inte mer.

Dag #3







gött!

Det växer, det växer!







Det får gärna vara dags att gräva i trädgårde nu! Massor med gött som ska ner i och upp ur jorden!

Lunch


Soppa

Att ha lunchlådor gömda i frysen känns som lite av en livsnödvändighet. Ibland kan det förstås kännas lite, okej väldigt, tråkigt bara att ta fram platslådor med stenhårt och kallt innehåll men när maten har blivit rykande varm och väldoftande och man har pyntat med lite färka kryddor från fönstret, kanske en klick creme fraiche eller yoghurt, då är det fint. Himla fint indeed.

Fredag

Det där med att lova att inte köpa någon ny kokbok förrän man lagat sig igenom de som står i hyllan, det var ju bra dumt!  Jag menar bara... Det kommer ju så mycket nytt, bra och underbart!
Till exempel så har bästa Sébastien Boudet släppt boken Den Franske Bagaren, fina Leila Lindholm har öppnat Leilas General Store (och jag har bara hennes två första böcker) och så otrooligt mycket mer.
Jag är lite korkad ibland.

Dag #2






Efterrätt



Jag blundade, snurrade och pekade på en bok. Fyra årstider i köket av Jamie Oliver. Utmärkt.



Sida 56 handlade om rabarber. Tur för mig som har rabarber i frysen.



För att faktiskt kunna kryssa av ett recept idag bläddrade jag fram och hamnade på "Snabb rabarberdessert".
Det blev gott. Och såhär:



Utmaningen. Löftet. Våndan.



Igår öppnades ett IM-fönster och min kusin A skrev att "Vi borde avlägga ett efterblivet löfte!".
Skeptisk till ordet löfte, jag menar jag kan ju inte hålla något löfte, finns inte en chans att jag ens minns vad jag lovar, frågade jag vad det skulle innebära. Skräcken. Frågorna. Kommer jag behöva springa ett maraton? Måste jag ta debatter med überkorkade människor istället för att bara sucka, le och gå därifrån? Nej då, nej då. Det löste sig ganska fint. Visst, det är en utmaning men så ska det vara.
Hur det blev? Låt mig här berätta.
Löftet går ut på att "Inte köpa nya kokböcker eller receptsamlingar förän vi gått genom alla realistiska recept i de vi har".

Framför mig ser jag nu filmen Julie&Julia där Julie ska laga sig igenom Julia Childs Det Goda Franska Köket, det tar ett år och hundra duster. Jag går in i köket och stirrar på det urvalet av kokböcker jag förvarar där. Det Goda Franska Köket står där, båda två. Ett år, hundra duster. Oy.  Grejen är ju den att jag har långt över hundra böcker till. Jag kan förvisso bocka av många recept redan men ser jag nästa kokboksinköp inom en nära framtid? Icke! En annan utmaning är förstås prisnivån på recepten i många av dessa böcker. Vi kan kalla det En Gång I Veckanmat. En kokbok har kanske i snitt 150 recept och minst 50 av dessa är engångiveckanmat. Femtio gånger hundra är femtusen. 5000veckor. Det är 52 veckor på ett år. Femtusen genom femtiotvå är i runda svängar nittiosex. Om 96år är jag med störta sannolikhet död och begraven. MEN! Matmatten är lite mer komplicerad än så för forthoppningsvis lever jag inte under fattighetsgränsen om några år. Ytterligare en faktor är kanske att jag bara äter kött på helgen men hur länge tänker jag göra det? Visst, det är inte svårt att räkna ut hur lång tid det kommer ta att laga alla recept men det skulle ta tid och vi kan väl istället bara komma överens om att det kommer att ta riktigt, ruskigt, lång tid?

Så, med anledning av detta startar nu utmaningen "Laga dig igenom kokboksbiblioteket". Känn dig manad och häng på! Vi börjar med att ställa oss framför böckerna, blunda, snurra runt och peka på en bok. Sen tar vi den 56:e sidan.  

Puss, C!

Grönsakspaj utan paj


Idag stirrade jag runt i mitt kök och funderade på vad i hela friden man skulle göra till middag.


Jag hittade svamp, tomat och vitlök och tänkte att paj, det vore något det. Kruxet är ju bara det att jag verkligen avskyr paj. Helhjärtat. Men! En paj utan pajskal ska väl gå att göra? Japp japp!


Började med att skära svampen i lagom stora bitar och steka dem i smöööör.


Fryst broccoli och spenat.


På med kokande vatten och låt stå en stund


När broccolin och spenatbladen tinat och vattnet är svalt nog att man kan stoppa ned händerna i det är det dags att lyfta upp och krama ur det gröna och sen ner med det, tillsammans med svamp och delade tomater, i en oljad form.


Vispa upp ägget fluffigt, blanda i lite av broccoli-/spenatvattnet och krydda efter smak. Jag hade i vitlök.

.
Häll på ägget


Toppa med ost och in med den i en varm ugn, ca 225grader, i ungefär en halvtimme


Ut


Ät!

Mat som måste ätas minst en gång i livet

Patatas Bravas

Ny kategori i bloggen

Jag har skapat en ny kategori här i bloggen. Mat ni måste äta/smaka innan ni dör.
Det är väl uppenbart? Cissi talar om, folket följer. :p

RSS 2.0