Söndagssysslor
Nu är det snart slut på den här helgen också (och det är bara en helg kvar här i Linköping innan sommaren!)
Jag har suttit med näsan i böckerna nästan hela dagen men jag har också hunnit med detta:
Enkel sockerkaka med färsk frukt (ugn 200°C)
2 ägg
2,5dl socker
2,5dl vetemjöl
75g smält smör
1. Smöra och bröa en springform (ca 24cm).
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Vänd ner mjölet och sedan smöret
4. Häll smeten i formen och stoppa ner frukt och bär (ev. lägg lite bär i botten)
5. Grädda i nedremitten av ugen i ca30 min
Grundrecept vetebröd
När jag gör vetebröd brukar jag "höfta till lite" men utgå från att det behövs ca 5dl vatten, lite olja, ca 1msk salt och unefär 2msk socker till 1pkt jäst och 1kg vetemjöl. (När man sen bearbetar degen märker man hur mycket mjöl som går åt, det brukar i regel krävas mindre än 1 kg)
Sen är det bara att köra.
Smula jästen i en bunke, rör ner lite ljummet vatten och rör till jästen löst sig.
Tillsätt resten av vattnet, salt, socker och olja.
Börja arbeta ner mjölet (hälften brukar vara lagom att börja med) en bit i taget tills degen är slät och elastisk.
Jäs 40 min eller till degen jäst till dubbel storlek
Arbeta ut luften ur degen, ( vid det här steget grenar sig de olika recepten för olika saker)
Låt jäsa ytterligare en gång till dubbelstorlek
Pizza (ugn 200°C)
När jag gör pizza låter jag degen jäsa endast en gång och kavlar sedan ut den till lagom storlek.
1. Tomatsås
2. Mozzarella och lufttorkad skinka (När man gör pizza brukar det vara bra att använda en speciell sorts mozzarella som inte ligger ivatten, annars blir pizzan så geggig)
3. Babyspenat, färska tomater, soltorkade tomater, paprika, oregano och lite mer ost och skjuts in i ugnen.
Gött!
På brödet har jag inga bilder men det är en fylld limpa. (gjord på havla degen)
Kavla ut degen, till en rektangel, lika bred som en brödform.
Lägg fyllningen i ena änden av degen (den som blir i mitten när den rullas)
Idag fyllde jag limpan med: Lufttorkad skinka, mozzarella och soltorkade tomater (givetvis även oregano och basilika)
=) låt jäsa i 40 min.
Nu är det bara att fortsätta läsa en stund till innan man får sova.
Hoppas attt alla ar haft en skön långhelg och att ni är redo för en ny vecka!
Kram, C