Sockerbullar
På den gamla goda tiden, då man bodde hemma och det kom massor av folk och fikade när man fyllde år, brukade jag, ibland, baka dessa söta bullar att bjuda på.
Idag distansbjuder jag Emma som fyller år!
Sockerbullar med äppelmos (ca 25st)
40g jäst
100g smör eller margarin
2 ½dl mjölk
½dl socker
½tsk hjorthornssalt
ca7-8dl vetemjöl
Fyllning:
ca 2dl Äppelmos eller någon annan fast sylt
Garnering:
smält smör
strösocker
Ugn: 200ºC
-Smula ner jästen i en degbunke.
-Smält matfettet och tillsätt mjölken, värm mjölken till 37ºC
-Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
-Tillsätt socker och hjorthornssalt och rör om.
-Arbeta in så mycket mjöl att degen är lös med klibbfri.
-Strö över lite mjöl och låt jäsa i 30 min.
-Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet till en smidig deg.
-Kavla ut degen ganska tunt och ta ut runda kakor (ca 12cm i diameter).
-Lägg en klick mos/sylt i mitten av varje degaka.
-Vik upp kanterna och nyp ihop ordentligt.
-Lägg bullarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt.
-Låt jäsa i ytterligare 30-40min
-Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter (tills bullarna fått fin färg och känns torra)
-Penla de varma bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker. Låt kallna på galler utan bakduk.
(Om du ska frysa in bullarna och ätadem senare väntar du givetvis med garneringen till dess)
Lycka till och grattis Emma! =)
Idag distansbjuder jag Emma som fyller år!
Sockerbullar med äppelmos (ca 25st)
40g jäst
100g smör eller margarin
2 ½dl mjölk
½dl socker
½tsk hjorthornssalt
ca7-8dl vetemjöl
Fyllning:
ca 2dl Äppelmos eller någon annan fast sylt
Garnering:
smält smör
strösocker
Ugn: 200ºC
-Smula ner jästen i en degbunke.
-Smält matfettet och tillsätt mjölken, värm mjölken till 37ºC
-Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig.
-Tillsätt socker och hjorthornssalt och rör om.
-Arbeta in så mycket mjöl att degen är lös med klibbfri.
-Strö över lite mjöl och låt jäsa i 30 min.
-Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet till en smidig deg.
-Kavla ut degen ganska tunt och ta ut runda kakor (ca 12cm i diameter).
-Lägg en klick mos/sylt i mitten av varje degaka.
-Vik upp kanterna och nyp ihop ordentligt.
-Lägg bullarna med skarven nedåt på en bakpappersklädd plåt.
-Låt jäsa i ytterligare 30-40min
-Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter (tills bullarna fått fin färg och känns torra)
-Penla de varma bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker. Låt kallna på galler utan bakduk.
(Om du ska frysa in bullarna och ätadem senare väntar du givetvis med garneringen till dess)
Lycka till och grattis Emma! =)
Kommentarer
Postat av: Emma
Det där lät väldigt gott,.. Nu blev jag baksugen.
Trackback